Nieuwe buiten-workout zet Nederlanders in beweging

Een nieuwe vorm van buiten-workouts op speciale toestellen moet met name jongeren en ouderen in Nederland weer aan het bewegen krijgen. Bedenker Kompan Sport & Fitness is in gesprek met gemeentes, recreatieterreinen, woningbouwcorporaties en hotels om dit jaar 20 tot 25 nieuwe, openbare trainingslocaties hiervoor aan te leggen.

Nieuw aan het hele concept is de geïntegreerde aanpak. Kompan legt niet alleen een buitentrainingslocatie aan met robuuste en vandalismebestendige toestellen, via de bijbehorende app kunnen mensen uitleg krijgen over oefeningen, hun prestaties bijhouden of via een Facebook-achtige community in contact komen met andere sporters en op de hoogte blijven van speciale trainingssessies. Daarnaast kunnen lokale trainers, bijvoorbeeld van de Bootcamp Club, met wie Kompan samenwerkt, hen begeleiden en motiveren.

Uit eigen onderzoek van Kompan in diverse Europese landen blijkt dat fysieke inactiviteit een van de grootste risicofactoren is voor vroegtijdig overlijden. Inmiddels is 39 procent van de wereldbevolking te zwaar of heeft obesitas en in 2050 zal dat de helft van de wereldbevolking zijn. In Nederland lijdt 55 procent van de volwassenen aan overgewicht en beweegt 73 procent van de jongeren van 12 tot 17 jaar te weinig. Die bevindingen sluiten aan bij recente rapporten van het RIVM. Die stellen dat het aandeel Nederlanders van 20 jaar of ouder met obesitas sinds 1981 meer dan verdubbeld is en dat jongere generaties meer risico op gezondheidsproblemen door obesitas en hoge bloeddruk lopen dan voorgaande generaties.
,,Tijd, geld en motivatie zijn de meeste genoemde belemmeringen om te sporten. Daar bieden wij nu een integrale aanpak voor,” zegt internationaal directeur Sport & Fitness Willem van Veenendaal van Kompan. ,,Zitten is het nieuwe roken en zorgt met een ander voedingspatroon voor obesitas. Maar er zijn ook kansen, want 59 procent van de mensen geeft aan meer te willen bewegen en vooral buiten. Daar gaan wij samen met actieve gemeenten op inspelen.”

De eerste testsite ter wereld is eind vorig jaar aangelegd bij het Van der Valk Hotel in Dordrecht. Daar kunnen op nieuw ontwikkelde trainingstoestellen en vloerpatronen honderden verschillende oefeningen uitgevoerd worden. Van bootcamp tot circuit training, van street workout tot cross training. Iedereen kan op zijn eigen niveau bewegen. Kinderen en tieners op een speelse manier, fanatiekere sporters kunnen aan fitness doen en ouderen aan gezonde bewegingsvormen. De toestellen zijn ook geschikt voor mensen met een beperking.
De afgelopen maanden is het concept in Dordrecht getest en verbeterd en zijn trainers uit de hele wereld komen kijken. ,,We zijn nu klaar om de markt op te gaan en geven inmiddels presentaties in alle grote steden in binnen- en buitenland, van New York tot Australië,” vertelt van Veenendaal. ,,Onze roots liggen bij het spelen. Dat willen we nu uitbreiden. We richten ons niet alleen op sporters, maar ook op inactieven. Op iedereen van oud tot jong, inclusief mensen met een beperking. Wat we horen van opdrachtgevers is dat dit een waterdichte oplossing is.”

Het bericht Nieuwe buiten-workout zet Nederlanders in beweging verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.