Spierpijn

Pijn op de borst kan ook veroorzaakt worden door spierpijn. Het lijkt zo eenvoudig en soms is het dat ook. Spierpijn is in feite niets meer of minder dan overbelasting van een spier. De tussenribspieren kunnen door een rare beweging of inspanning overbelast raken en omdat het lichaam daar niet aan gewend is, zal men een pijnsteek voelen. Spierpijn of overbelasting verdwijnt normaal gesproken door enkele dagen rust te nemen.

Ontstaan van spierpijn
Spierpijn kan op verschillende manieren ontstaan, maar doorgaans kunnen we zeggen dat spierpijn ontstaat doordat je een spier op een niet normale manier hebt belast. Dat kan zijn dat je te lang bent doorgegaan, maar ook omdat je een spier in een vreemde houding hebt gewrongen.

Spierpijn op de borst kan bijvoorbeeld ontstaan als men een hele dag het plafond hebt staat te schilderen of hebt lopen verhuizen, te lang hebt lopen tennissen of in de tuin hebt staan schoffelen, zonder dat je dat gewend bent. Let wel: De meeste spierpijn voel je pas één tot twee dagen na de overbelasting. Het is een signaal van je lichaam dat je te ver bent gegaan en dat je het een volgende keer wat rustiger aan moet doen.

Voorkomen van spierpijn
Spierpijn is niet altijd te voorkomen, maar bij sporten is een goede warming-up en cooling-down erg belangrijk om de kans op spierpijn te verminderen. Door een goede warming-up en cooling-down geeft u uw spieren de kans zich aan te passen een de extra inspanning of de verminderde inspanning. Een goede warming-up en cooling-down duren per keer minimaal 10 minuten!

Herstellen van spierpijn
Indien u toch spierpijn hebt opgelopen is het warm houden van de spieren een goede oplossing. Niet alleen verzacht het de pijn, maar ook geeft u de spieren de kans om de doorbloeding te verbeteren. Warmhouden doet u door an de inspanning warm te douchen, maar ook door uzelf warm aan te kleden en eventueel in te smeren met verschillende soorten gels, crèmes en hotpacks. Door warmte verloopt de doorbloeding beter en zal het herstel sneller gaan.

Signaal!
Spierpijn is een signaal van de spieren dat men te ver is gegaan. Negeer dit signaal niet, maar luister naar het lichaam! Ook al onderdrukt men de spierpijn of trotseert met de pijn, spierpijn geeft aan dat men op moet passen. Indien met met spierpijn doorgaat, bestaat de mogelijkheid dat de spieren gefoeceerd worden en er ernstige blessures ontstaan. Waar een paar dagen rust op te brengen zijn, zal een serieuzere blessure vaak veel langer duren.