Longaandoening

Een longaandoening kan een oorzaak zijn van steken op de borst. Een longaandoening geeft een erg naar gevoel dat uit kan stralen naar de borst. Hierbij valt te denken aan longontsteking, een longemfyseem, een klaplong, maar ook astma en COPD kunnen pijnlijke steken op de borst veroorzaken.

longaandoening
Longen

Longontsteking

Longontsteking (ook wel pneumonie) is een ontsteking van de longblaasjes en het omringende weefsel en wordt doorgaans veroorzaakt door een infectie. Indien een bacteriële longontsteking op tijd wordt ontdekt kan een longontsteking worden behandeld worden met antibiotica. Wereldwijd is longontsteking echter nog steeds een veelvoorkomende ziekte die ongeveer 450 miljoen mensen per jaar treft. De meeste van deze gevallen betreft één long, maar ook beide longen kunnen tegelijk worden getroffen door longontsteking. Met spreekt dan van een dubbele longontsteking. Indien een longontsteking niet op tijd wordt ontdekt en behandeld, kunnen de longblaasjes zo erg verzwakken, dat de inhoud van de longen extreem verkleind wordt. Dit heeft in de meeste gevallen de dood tot gevolg.

Een longaandoening als longontsteking treedt vaak op als complicatie van een andere ziekte of bijvoorbeeld als de patiënt al een verlaagde weerstand heeft door andere oorzaken. Met 7% is het is een belangrijke doodsoorzaak wereldwijd, met zo’n 4 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar. Vooral kinderen onder de vijf jaar in ontwikkelingslanden en volwassenen boven de 75 zijn het slachtoffer.

Longkanker

Ook longkanker kan een oorzaak zijn van pijnlijke steken op de borst. Longkanker is alleen door een specialist vast te stellen, maar het heeft wel enkele veelvoorkomende klachten die kunnen wijzen op de ziekte, zoals kortademigheid, aanhoudende heesheid, veranderingen in het hoestpatroon, het aantreffen van bloed in opgehoest slijm en een zeurende pijn in de borststreek, rug en rond de schouders. Ook is er een kans dat u regelmatig een longontsteking hebt.

Longemfyseem

Bij een longemfyseem zijn de wanden van de longblaasjes beschadigd, waardoor deze hun stevigheid verliezen. Hierdoor zakken de kleine luchtwegen in elkaar tijdens het uitademen, waardoor de luchtblaasjes in de longen worden opgerekt. Door de oprekking verliezen deze voor een deel hun werking, dat ernstige klachten met zich meebrengt. Een longemfyseem is ernstig, en kan ook steken op de borst veroorzaken.

Klaplong

Een klaplong, of pneumothorax, is een aandoening waarbij naast de long ook vrije lucht aanwezig is in de borstholte. Hierdoor heeft de eigenlijke long minder ruimte en neemt het volume van de long, en dus ook de werking ervan, sterk af. Een klaplong kan verschillende oorzaken hebben.

Astma

Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen. De longaandoening wordt gekenmerkt door enkele typerende terugkerende symptomen, zoals benauwdheid, kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling. Een astma-aanval kan optreden of verergeren door bepaalde stoffen waar de patiënt allergisch voor is, maar ook bij zware inspanning of verkoudheid. Vaak is astma genetisch bepaald, wat wil zeggen dat astma erfelijk is. Veel patiënten hebben dan ook familieleden met astma. Een astma kan klachten hebben in verschillende mate van ernst, van licht tot levensbedreigend. Neem klachten, zoals steken op de borst, van astma-patiënten dan ook altijd serieus.

COPD

COPD, ofwel Chronic Obstructive Pulmonary Disease, is een chronische longaandoening. COPD is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis en beïnvloed het leven van de patiënt enorm. 85% van COPD wordt veroorzaakt door roken: 10-20% van de rokers krijgt uiteindelijk een vorm van COPD. Bij chronische bronchitis zijn de bronchusklieren in de kleine luchtwegen (bronchioli) vergroot, waardoor deze overtollig slijm aanmaken. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op, en ontstaat een gedeeltelijke vernauwing van de luchtwegen. Chronische bronchitis kan pijnlijke steken op de borst geven. Als de wand van de longblaasjes is beschadigd, noemen we dat een longemfyseem.