Syndroom van Tietze

Het Syndroom van Tietze is een pijnlijke aandoening waarbij het kraakbeen en de spieren waarmee de ribben aan het borstbeen vastzitten zijn ontstoken. Het is een chronische aandoening die ongevaarlijk is, maar erg pijnlijk kan zijn. De vaak drukkende pijn rond het borstbeen kan daarbij uitstralen naar nek, armen en schouders. Zuchten, niezen en hoesten verergert de pijn, net als het drukken op de pijnlijke plek.

De ontsteking die bij het Syndroom van Tietze hoort verdwijnt doorgaans uit zichzelf, maar omdat de symptomen erg lijken op hart- en longaandoeningen is het toch aan te raden om zich te laten behandelen door een arts en het syndroom door een arts te laten vaststellen.

Het Syndroom van Tietze is een vorm van ontstekingsreuma, dat vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van het Syndroom van Tietze is echter niet bekend. Patiënten die aan het Syndroom van Tietze leiden, kunnen de pijn doorgaans met pijnstillers verminderen. De klachten komen vaak in periodes, waarna ze weer verdwijnen, spontaan, of door het gebruik van ontstekingsremmers. De periodes kunnen daarna maanden of jaren wegblijven, waarna ze opeens weer de kop opsteken. Ook is het bij een deel van de patiënten met het Syndroom van Tietze zo chronisch dat ze altijd pijn hebben.

Doordat de pijn vaak aan de linkerzijde van het midden van de borstkas gevoeld wordt denkt men vaak aan hartproblemen. Dit veroorzaakt regelmatig psychische klachten, waaronder angstaanvallen, paniekaanvallen en kortetermijndepressies.