Slokdarmproblemen

Een van de oorzaken van steken op de borst is als de slokdarm niet naar behoren functioneert. Bij klachten aan de slokdarm heb je doorgaans ook last tijdens het slikken. Naast brandend maagzuur, kan dit leiden tot krampachtig samentrekken van de slokdarm (Slokdarmspasmen). Ook ontstekingen van de slokdarm of het slokdamslijmvlies kunnen de oorzaak zijn van steken op de borst. Deze komen door langdurig blootgesteld te zijn aan maagzuur, maar ook een schimmel (Candida albicans) kan de oorzaak zijn van een ontsteking.

Slokdarm spasmen

Slokdarmspasme is het plotseling verkrampen van de spieren in de slokdarmwand. Meestal treden deze spasmen op in het onderste gedeelte van de slokdarm. De verkrampingen gebeuren vaak aanvalsgewijs. Doordat de slokdarm er bij een zeer ernstige verkramping uitziet als een kurkentrekker (of notenkraker) wordt deze aandoening ookwel notenkrakerslokdarm of kurkentrekkerslokdarm genoemd. De slokdarm kan tijdens deze verkrampingen extreem nauw zijn, en voedsel komt niet of nauwelijks door de vernauwing heen. De krampen kunnen pijnlijk tot zeer pijnlijk zijn en kunnen lijken op de klachten van Angina Pectoris. De spasmen komen meestal ’s nachts voor of bij zware lichamelijke inspanning en geeft een scherpe pijn, valk onder het borstbeen.

Ontsteking aan de slokdarm of slokdarmslijmvlies

Een ontsteking van de slokdarm of het slokdarmslijmvlies (Oesofagus) kan worden veroorzaakt door het regelmatig opkomen van zure maag-inhoud in de slokdarm (Reflux Oesofagitis). Dit kan op langere termijn een slokdarmbeschadiging, slokdarmerosie, slokdarmbloedingen (Oesofageale Hemorragie) en slokdarmzweren (Ulcus Oesofageale) veroorzaken. Een ontsteking aan de slokdarm of het slokdarmslijmvlies kan worden behandeld door medicijnen (maagzuur-neutraliserende (Antacida) en peptische middelen (maagzuurremmers)). Ook kan een aanpassing van het voedingspatroon worden opgelegd, waarbij onder anderen koolzuurhoudende en alcoholische dranken moeten worden vermeden.