Stress of paniek

Stress en paniek kunnen ook steken op de borst veroorzaken. Stress hoeft niet altijd slecht te zijn. Gezonde stress is normaal, bijvoorbeeld vlak voor een optreden, voor een proefwerk, of voor een sollicitatie. Pas als je gezondheid onder de stress gaat leiden, wordt er gesproken van een stressprobleem. Dit kan dan bijvoorbeeld samen gaan met een druk, of steken op de borst.

Mensen die een stressprobleem hebben, kunnen vaak moeilijk rust vinden. Ook is de concentratie vaak ver te zoeken bij mensen die lijden onder stress. Angstaanvallen zijn ook een bekend symptoom bij mensen die lijden aan stress en als dit langere tijd aanhoudt, is het aan te raden om een arts te raadplegen. Een doorverwijzing naar een psycholoog, cursus kan een oplossing zijn, maar soms is een enkel gesprek al voldoende om de stress te verminderen.

Ook een paniekaanval is een vorm van stress. Hevige emoties kunnen plotseling tot een vorm van paniek leiden. Bij een paniekaanval kunnen mensen door te snel ademhalen gaan hyperventileren, waardoor een tekort aan koolstofdioxide in het bloed ontstaat.Dit alles kan ook een pijn op en rond de borst geven, die echter vaak snel weer over gaat. Vaak gaat hyperventilatie vanzelf over door rustig te worden, en soms door enkele malen in en uit te ademen in een zakje, waardoor de koolstofdioxide in het bloed snel weer wordt aangevuld.