Gordelroos

Gordelroos is een huidaandoening die een enkele keer de oorzaak kan zijn van steken op de borst. Dit ligt niet altijd voor de hand, maar het komt toch bij 3 op de 1000 mensen per jaar voor. Het is een brandende pijn die niet erger wordt bij inspanning of ademhalen. Ook verschijnen er blaasjes op de huid. Dit alles wordt veroorzaakt door het herpesvirus varicella-zoster (Het waterpokkenvirus), dat een ontsteking van de huidzenuw veroorzaakt, die zich ook op de borst kan uiten.

Gordelroos komt voornamelijk voor bij oudere mensen en beperkt zich doorgaans tot een kant van het lichaam. Het is een vorm van huiduitslag die normaal gesproken vanzelf weer verdwijnt.

Gordelroos. Foto (c) Rosmary, https://www.flickr.com/photos/rvoegtli/
Gordelroos. Foto (c) Rosmary, https://www.flickr.com/photos/rvoegtli/

Symptomen van Gordelroos

Gordelroos begint vaak met een pijnlijk en branderig gevoel. Je kan last krijgen van verschillende normale ziekteverschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en opgezette lymfeklieren. Hierna zullen de plekken, die doorgaans op de armen, borst, rug of in het gezicht zichtbaar worden, rode vlekjes en blaasjes krijgen. Dit kan variëren van slechts enkele blaasjes tot enkele tientallen. De blaasjes kunnen zich wel een week lang uitbreiden, waarna deze rustigaan zullen uitdrogen en korstjes vormen die na enkele weken vanzelf van de huis afvallen. In een enkel geval, waarbij de gordelroos in het gezicht zit, kan één of beide ogen worden getroffen, waardoor een oogontsteking ontstaat.

Oorzaak van Gordelroos

Gordelroos ontstaat doordat een patiënt op latere leeftijd te maken krijgt met het waterpokkenvirus. Ondanks het feit dat waterpokken een klassieke kinderziekte is, zijn ook volwassenen met een verlaagde weerstand vatbaar voor waterpokken; ook als ze een vaccinatie tegen waterpokken hebben gehad of de ziekte in hun kinderjaren al hebben gehad. Dit is bij volwassen meestal het geval na een chemokuur of bij een ziekte waarbij het lichaam en het immuun systeem wordt aangetast zoals reuma. Mensen die ouder zijn dan zestig jaar hebben een grotere kans op het krijgen van gordelroos.

Behandeling van Gordelroos

Doorgaans hoef je voor gordelroos niet te worden behandeld. Het belangrijkste is om niet te krabben en je kleding niet te laten schuren. Hiervoor kan je de blaasjes bijvoorbeeld afdekken met wondgaasjes. Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Je mag gewoon douchen of in bad. Het is wel belangrijk om de handen goed met zeep te wassen nadat je aan de blaasjes hebt gezeten, aangezien gordelroos erg besmettelijk is als de blaasjes open gekrabd of open gewreven worden.  Om het branderige gevoel en de jeuk te verzachten kan je een indrogende zalf smeren, eventueel in overleg met de huisarts. Een pijnstiller kan werken tegen de pijn.
Indien gordelroos in het gezicht optreedt of bij mensen met een verminderde weerstand, kan gordelroos worden behandeld met een antiviraal medicijn. In zeldzame gevallen wordt de patiënt opgenomen in het ziekenhuis. Dit is doorgaans als de gordelroos rond het oog optreedt en een oogontsteking (heeft) veroorzaakt.