Kraantje Pappie loopt mee met MS Motion

Op zaterdag 23 april loopt popartiest Kraantje Pappie – Alex van der Zouwen – in Maarssen mee met MS Motion, een sportief sponsorevenement waarbij geld wordt ingezameld voor onderzoek naar de chronische ziekte Multiple Sclerose. Aan de Maarsseveense Plassen en in Midden-Delfland, twee landelijke gebieden in Nederland, maken zo’n 500 wandelaars en hardlopers zich sterk tegen MS.

Dit jaar wordt MS Motion voor de derde keer georganiseerd. In 2014 haalden 100 sportievelingen Euro 10.000 op en in 2015 brachten 250 enthousiaste deelnemers ruim Euro 51.000 bij elkaar. In 2016 streeft het Nationaal MS Fonds, de organisator van MS Motion, naar een verdubbeling van het aantal deelnemers en de opbrengst.

Genezing MS een stapje dichterbij
De deelnemers van MS Motion zetten zich in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. Het geld dat opgehaald wordt met MS Motion gaat naar een specifiek onderzoek dat de genezing van MS een stapje dichterbij kan brengen. Dr. Geert Poelmans en Prof. Gerard Martens (Radboud Universiteit, Nijmegen) hebben een ‘overzichtskaart’ voor MS samengesteld waarin de biologische processen staan die betrokken zijn bij MS. De kaart is gebouwd aan de hand van genetische studies bij 11.500 MS patiënten en 21.000 gezonde controles. Een gedetailleerd inzicht in biologische processen die een rol kunnen spelen bij MS is het resultaat. Zo zijn er stoffen ontdekt die een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van baanbrekende medicijnen. Deze stoffen zullen eerst in een laboratorium worden onderzocht (op stamcellen van mensen met MS). Verder is het de bedoeling om zo veel mogelijk gegevens aan de overzichtskaart toe te voegen. Gegevens die wereldwijd al beschikbaar zijn, maar ook gegevens die we in de komende jaren willen verzamelen.

Ambassadeur Kraantje Pappie
Alex van der Zouwen is sinds 2014 ambassadeur van het Nationaal MS Fonds. Hij ervaart de effecten van MS van dichtbij doordat een goede vriend van hem MS heeft. Als ambassadeur gaat hij graag met mensen in gesprek over MS. Hiermee heeft hij concrete doelen voor ogen: “Hopelijk leidt dat tot betere onderzoeken, betere hulp en, indien nodig, nog meer steun”.

Het bericht Kraantje Pappie loopt mee met MS Motion verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.