Brandend maagzuur

Brandend maagzuur (ook wel reflux) is een  van de oorzaken van steken op de borst. Een veelgehoorde klacht, en vrijwel iedereen heeft ooit last van brandend maagzuur. Maagzuur bestaat onder andere uit zoutzuur. De maag wordt beschermd door een dikke slijmlaag, maar als maagzuur terugstroomt in de slokdarm kan dat een brandelig gevoel veroorzaken. Maagzuur dat in de slokdarm komt, kan gaan bijten, wat qua gevoel tot uiting komt via steken op de borst. De steken kunnen dan ook op de rug te voelen zijn. Brandend maagzuur kan direct na de maaltijd op komen zetten, maar doorgaans pas enkele uren na de maaltijd.

Brandend maagzuur komt meestal door een verkeerde levensstijl. Verkeerd eten, roken, verkeerd bukken of verkeerd slapen, het zijn allemaal mogelijke oorzaken van brandend maagzuur. Over het algemeen kunnen een aanpassing van het eetpatroon en de levensstijl een vermindering van aanvallen van brandend maagzuur opleveren.

brandend maagzuur
Foto (c) Dana Hamers

Oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor brandend maagzuur:
– Verstopte darmen;
– Overgewicht;
– Vet eten;
– Verkeerd bukken;
– Knellende kleding;
– Roken;
– Breukje in het middenrif;
– Te plat liggen tijdens het slapen;
– Te snel slapen na het eten;
– Medicijnen;
– Verkeerde dingen eten

Verstopte darmen

Verstopte darmen kunnen zorgen voor een verhoogde druk op de maag. Zorg daarom dat je voldoende gezond eet, waardoor verstopte darmen zo veel mogelijk worden uitgesloten. Gezond eten betekent dus ook gezond drinken; Twee liter water per dag en voldoende vezels stimuleren een gezonde stoelgang, waardoor verstopte darmen worden voorkomen. Volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst, maar ook groenten, fruit, noten, ontbijtgranen en peulvruchten bevatten veel voedingsvezels.

Overgewicht

Door overgewicht is er minder plek voor de maag aanwezig in de buikholte. Door de verhoogde druk die daardoor wordt opgebouwd, kan maagzuur makkelijker in de slokdarm stromen. Hierdoor kan een branderig gevoel in de slokdarm worden gevoeld, dat steken kan veroorzaken. Houdt daarom je lichaamsgewicht in de gaten bij structureel brandend maagzuur. Ook zwangerschap kan dus een oorzaak zijn van brandend maagzuur.

Vet eten

Veel, zwaar of vet eten kan zorgen voor een overvolle maag. Maagzuur zal daardoor vaak sneller terug de slokdarm instromen. Voor de maag, maar ook voor de darmen, is het beter om meerdere malen per dag een kleinere maaltijd te verorberen, dan éénmaal een grote, zware, vette maaltijd.

Verkeerd bukken

Door verkeerd te bukken, kan het maagzuur makkelijekr de slokdarm terug instromen. Buk daarom niet met gebogen rug, maar probeer zo veel mogelijk met rechte rug en gebogen kniën te bukken. Dit is niet alleen beter voor de maag, maar ook voor de rug.

Knellende kleding

Knellende kleding kan de druk op de maag vergroten, wat kan leiden tot brandend maagzuur. Zorg daarom dat je, zeker na de maaltijd, voldoende losse kleding draagt.

Roken

Naast dat roken slecht is voor de longen, kan roken ook een verslapping van de sluitspier tussen de maag en de slokdarm (Lower Oesophageal Sfincter) veroorzaken. Stop dus niet alleen vanwege de longen met roken, maar ook voor vermindering van maagproblemen.

Breukje in het middenrif

Een niet zelf te verhelpen oorzaak van brandend maagzuur is een breukje in het middenrif. Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. Door de breuk kan de sluitspier van de slokdarm zijn werk niet goed doen, wat men kan merken door brandend maagzuur. Een middenrifsbreuk komt relatief veel voor, maar geeft op vrijwel geen andere klachten.

Te plat liggen tijdens het slapen

Als men tijdens het slapen te plat ligt, heeft het maagzuur de kans makkelijker terug te stromen de slokdarm in. Indien met vaker tijdens het slapen last heeft van brandend maagzuur, kan met proberen het hoofdeinde van het bed te verhogen met klossen. Als het hoofdeinde 10 a 15 centimeter hoger staat dan het voeteneinde, kan de maaginhoud moeilijker terug de slokdarm instromen. Let op: een hoger kussen gebruiken zorgt ervoor dat de maag in de knel komt te zitten en het maagzuur juist sneller de slokdarm instroomt.

Te snel slapen na het eten

Veel mensen gaan na het eten graag een uurtje liggen. Net als direct na het eten gaan slapen zorgt er echter voor dat het maagzuur uit de volle maag makkelijk terug kan stromen de maag in. Probeer na het eten wat te wandelen voor een goede spijsvertering en wacht na het eten enkele uren voordat men gaan slapen.

Medicijnen

Verschillende medicijnen hebben brandend maagzuur als mogelijke bijwerking. Als je medicijnen gebruikt en last ghebt van brandend maagzuur, lees dan nogmaals de bijsluiter of het brandend maagzuur hieraan te wijten valt of vraag advies aan de apotheek of aan de (assistent van) de huisarts.

Verkeerde dingen eten

Door het eten en drinken van verschillende producten kunnen maagklachten verergeren. Mogelijke verergerende producten zijn alcohol, citrusvruchten, pepermunt, chocola, koffie, scherpe kruiden, koolzuurhoudende frisdranken en vruchtensap van citrusvruchten kunnen maagklachten veroorzaken, hoewel dit per persoon anders kan zijn.