Pleuritis

Pleuritis (in de volksmond ook wel pleuris genoemd) is een andere naam voor een ontsteking van de pleura, ofwel longvlies (pleura pulmonalis of pleura visceralis) of borstvlies (pleura parietalis). Deze ontsteking is een mogelijk gevolg van griep of een infectie aan de luchtwegen. Bijpleuritis heeft u een aanhoudende en scherpe pijn op de borst, waarbij ademhalen de pijn kan verergeren. Ook bewegen, niezen en hoesten kan extra pijn geven.

pleuritis
Pleuritis

De pleura bestaat uit twee delen, het borstvlies en het longvlies. Pleuritis is een ontsteking hieraan. Bij een ontsteking worden deze vliezen stijf en wrijven de vliezen ruw tegen elkaar. Dat schurend geluid is door de arts te horen, waardoor de ontsteking kan worden vastgesteld. Pleuritis is doorgaans het gevolg van een virusinfectie, maar het kan ook het gevolg zijn van een longontsteking, kanker, tubercolose (TBC), borstletsel of een andere longaandoening.

Behandeling van pleuritis

De behandeling van de ontsteking zelf gebeurt normaal gesproken met medicijnen, maar naast de behandeling moet ook de onderliggende oorzaak worden weggenomen. Hierdoor kan pleuritis een langdurig ziekteverzuim opleveren.