Wetenschappelijk boek toont oorzaak en voorkoming van kanker aan

2 december komt het boek ‘Kanker, Oorzaak en Voorkoming ‘uit, waarin auteur Don Elsman tot een eenvoudige en verbluffende conclusie komt: kanker ontstaat door een zelfde eenvoudige oorzaak als scheurbuik. Elsman beschrijft op heldere wijze zijn ontdekking, onderbouwd door wetenschappelijke onderzoeksresultaten.

Meer dan 20 jaar geleden begon de 67-jarige auteur Don Elsman met een intensief descriptief onderzoek naar verbanden die het ontstaan van kanker zouden kunnen blootleggen. Aanleiding hiertoe was de ontdekking van kanker bij een goede vriendin van hem. Voordien waren zijn ouders ook al aan de gevreesde ziekte overleden. Het boek ‘Kanker, Oorzaak en Voorkoming’ is het resultaat. De inhoud gaat niet over het volgen van een dieet, meer bewegen of wat voor ding dan ook. Er wordt een eenduidige oorzaak als eenduidige oplossing gegeven.

Scheurbuik
In het boek toont Elsman aan dat kanker op dezelfde manier ontstaat als scheurbuik. Hij vertelt: “Tussen de 16e en 18e eeuw stierven meer dan 2 miljoen zeelieden aan de gevolgen van scheurbuik. Pas in 1747 ontdekte marine arts Lind het verband tussen vers fruit en de dodelijke ziekte scheurbuik. Door het vasthouden aan allerlei dogma’s duurde het nog meer dan 40 jaar voordat de Britse admiraliteit overging tot het verstrekken van citrusvruchten (vitamine C) aan de bemanning. Een van de belangrijkste tegenstanders begin 18e eeuw was nota bene Geneeskundige en Hoogleraar Herman Boerhave. Hij publiceerde onder meer dat scheurbuik een probleem was van de bloedcirculatie. Het ontstond volgens hem door -onder meer- ‘te weinig beweging’… Door zijn vasthouden aan bestaande dogma’s kostte het nog vele tienduizenden het leven.”

‘Voorkomen is beter dan genezen’
Kankergevallen zijn sinds 1990 verdubbeld. Sinds de jaren ’60 schiet het aantal al omhoog en het eind is nog niet in zicht. “Voorkomen is beter dan genezen”, vindt Elsman. Hoewel de WHO anno 2016 oproept om preventief tegen kanker op te treden, komt de medische wereld tot op dit moment niet verder dan het ontdekken van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium. Met ‘Kanker, Oorzaak en Voorkoming’ hoopt Don Elsman dat dit verandert.

Don Elsman is een 67-jarige academicus. In zijn carrière heeft hij meerdere (universitaire) studies (o.a. korte geneeskundige opleiding, ICT, HRM) gevolgd. Op jonge leeftijd bleek hij al uit te blinken door oplossingen, die niet aan de aandacht van bedrijfsleidingen voorbij gingen. Wanneer zijn interesse is gewekt voor een bepaald vraagstuk, dan komt een talent naar boven, waarmee hij vaker met vasthoudendheid op ongeëvenaarde wijze licht op een probleem wierp en vervolgens oploste, ondersteund door feiten en wetenschappelijke onderbouwing.
In dit boek wordt ook met de huidige stand van de wetenschap getoond, dat Oorzaak en Voorkoming van Kanker feitelijk voor de hand liggend zijn.

De schrijver roept de Regering op tot het uitvoeren van maatregelen, die horen bij zijn ontdekking.