Onderzoek brengt de genezing van MS dichterbij

Dr. Geert Poelmans en Prof. Gerard Martens (Radboud Universiteit, Nijmegen) hebben een ‘overzichtskaart’ voor MS samengesteld waarin de biologische processen staan die betrokken zijn bij MS. De kaart is gebouwd aan de hand van genetische studies bij 11.500 MS patiënten en 21.000 gezonde controles. Een gedetailleerd inzicht in deze biologische processen is het resultaat. Ook zijn er stoffen ontdekt die een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van baanbrekende medicijnen.

Uit dit enorme onderzoek komen vervolgstappen voort. Zo wordt ‘MSmap’ gecreëerd, een digitale versie van de overzichtskaart voor de behandelend neurologen die aangevuld gaat worden met nieuwe informatie. Uit deze ‘MSmap’ kunnen gegevens worden gehaald die de diagnose en prognose bij mensen met MS kunnen ondersteunen. Diverse binnen- en buitenlandse MS-centra zijn hierbij betrokken, evenals Prof. Leo Visser (neuroloog en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het Nationaal MS Fonds).

De genezing van MS komt dichterbij door het testen van drie stoffen die aangrijpen op de biologische processen in een MS-celmodel dat gebaseerd is op stamcellen die afgeleid zijn van MS patiënten. Dit gebeurt in samenwerking met Dr. Valentina Fossati (The New York Stem Cell Foundation, NY, USA).

Het Nationaal MS Fonds ondersteunt dit onderzoek financieel. Dit is mogelijk omdat het Nationaal MS Fonds het onderzoek heeft ingediend bij MoveS die zich bereid heeft verklaard aan dit onderzoek de opbrengsten van het sportieve evenement Klimmen tegen MS 2015 te koppelen. Hiermee kan het eerste jaar van het onderzoek worden uitgevoerd. Het Nationaal MS Fonds zal o.a. de opbrengst van het hardloop- en wandelevenement MS Motion 2016 aan de volgende fase van dit onderzoek besteden.

Het bericht Onderzoek brengt de genezing van MS dichterbij verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.