Kamp opent eerste trainingscentrum voor medische sector

Minister Kamp opent de Leiden Biotech FacilityMinister Kamp van Economische Zaken heeft het eerste trainingscentrum in Nederland geopend voor farmaceutische bedrijven, apotheken en ziekenhuizen. De Biotech Training Facility heeft ruim opgezette laboratoria, stofvrije ruimten en een volledig ingerichte technische ruimte. In Europa beschikte alleen Ierland over een vergelijkbare faciliteit.

Het trainingscentrum vervult een grote behoefte aan up-to-date nascholing van laboratorium personeel. Door training kunnen problemen in het productieproces worden voorkomen die nadelige gevolgen hebben voor de levertijd en kosten van medicijnen. Het centrum draagt daarmee bij aan de betaalbaarheid, betrouwbaarheid van levering en de veiligheid van medicijnen.

Minister Kamp: ‘Het trainingscentrum is een belangrijke aanwinst voor de topsector Life Sciences & Health. We doen het internationaal goed. De kwaliteit van Nederlands biomedisch onderzoek is uitstekend en Nederlandse bedrijven zijn in trek bij buitenlandse farmaceuten. Goed gekwalificeerd personeel is onontbeerlijk voor ons succes en helpt bij het aantrekken van nieuwe bedrijven en investeringen in Nederland.’

In de topsector Life Sciences & Health zoeken startups, gevestigde bedrijven en onderzoeksinstellingen naar oplossingen voor de vergrijzende bevolking, de verhoging van de kwaliteit van leven en beteugeling van de zorgkosten. De topsector richt zich op samenwerkingen tussen bedrijven en overheid, en op het bedrijfsmatig bruikbaar maken van wetenschappelijk onderzoek.

De Biotech Training Facility is het resultaat van een samenwerking tussen een groot aantal partijen. De financiering komt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het ministerie van Economische Zaken, gemeente Leiden, LUMC en ABN AMRO. De Universiteit van Leiden heeft onder meer de grond geschonken waarop Biotech Training Facility gebouwd is. Diverse bedrijven hebben apparatuur, materialen en personeel beschikbaar gesteld.

Het nieuwe trainingscentrum maakt deel uit van Leiden Bio Science Park. Hier werken 93 bedrijven en 11 kennisinstellingen op gebied van biotechnologie aan onderzoek, ontwikkeling en productie van nieuwe geneesmiddelen, therapieën en producten voor diagnostiek. Het Park beslaat een terrein van 110 hectare; biedt werk aan 17.000 mensen en ruimte voor 30.000 studenten. Het Leiden Bio Science Park is het grootste cluster voor biomedische levenswetenschappen in Nederland, behoort tot 5 meest succesvolle Europese kennisclusters en staat 9e op de wereldranglijst van medicijnontwikkeling.

Het bericht Kamp opent eerste trainingscentrum voor medische sector verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.