Het Emma Kinderziekenhuis AMC lanceert website voor ouders

Het Emma Kinderziekenhuis AMC lanceert vandaag ‘Het Ouderkompas’: een website voor ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen. Ouders hebben een grote behoefte aan informatie, zo blijkt uit een vooronderzoek van het Emma Kinderziekenhuis onder 227 ouders. Zij hebben moeite met het vinden van betrouwbare informatie en bronnen, waardoor ze te lang met vragen blijven rondlopen.

Op www.hetouderkompas.nl vinden ouders praktische tips en informatie over allerlei onderwerpen waar de ziekte of aandoening van hun kind invloed op heeft, zoals het gezinsleven, de partnerrelatie, werk en vrije tijd. Daarnaast geeft de website informatie over praktische zaken als financiële voorzieningen, wet- en regelgeving. Wanneer ouders meer willen weten over een bepaald onderwerp, wijst het ouderkompas ze de weg naar relevante informatie en websites.

Er komt een gezin bij de dokter
Wanneer een kind een ziekte of aandoening heeft, beïnvloedt dit het hele gezin. Projectleider en hoogleraar pediatrische psychologie Prof. Dr. Martha Grootenhuis: ‘Niet alleen het kind, maar het gezin komt bij de dokter. Voor alle gezinsleden geldt dat zij geconfronteerd worden met medische stress en ondersteuning goed kunnen gebruiken.’ Die steun en informatie krijgen ouders het liefst via de arts, een website of een verpleegkundige, zo laat het vooronderzoek zien. Het Ouderkompas biedt een unieke aanvulling op de gesprekken van ouders met artsen en verpleegkundigen, foldermateriaal en bestaande websites, doordat het de beschikbare informatie bij elkaar brengt.

Het Ouderkompas als wegwijzer
Het Ouderkompas is een professionele website, die ervoor zorgt dat ouders de juiste antwoorden snel kunnen vinden. Mede-ontwikkelaar Dr. Krista Okma: ‘Wanneer een arts je vertelt dat er zorgen zijn over de gezondheid of ontwikkeling van je kind, is dit voor ouders enorm overweldigend. Je wereld verandert in een soort doolhof van doktersjassen, testen, uitslagen en grote zorgen. Het Ouderkompas wil hierbij voor ouders een goed navigatiesysteem zijn.’ De site is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ouders, middels de inzet van diverse focusgroepen.

Methoden vooronderzoek
In het onderzoek zijn 227 ouders bevraagd naar hun informatiebehoeften en waar en hoe in deze behoefte kan worden voorzien. Daarnaast hebben ouders hun stem laten horen in meerdere focusgroepen. De website is ontwikkeld op basis van de resultaten uit dit vooronderzoek. Het Emma Kinderziekenhuis AMC – onderzoeksteam psychosociale afdeling – is de ontwikkelaar van de website, die voor alle ouders in Nederland beschikbaar is. De ontwikkeling van de website is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van zorgverzekeraar Ditzo.

Het bericht Het Emma Kinderziekenhuis AMC lanceert website voor ouders verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.