Geef om Zorg maakt extraatjes in de zorg mogelijk

Door gebrek aan tijd en geld krijgen ouderen en (verstandelijk) beperkten in zorginstellingen en mensen die worden ondersteund door thuiszorg steeds minder persoonlijke aandacht en begeleiding. Deze mensen kunnen daarom wel een extraatje gebruiken. Geef om Zorg is een nieuw platform voor vrijwilligers, zorgprofessionals en alle andere mensen die de zorg in Nederland een warm hart toedragen. Bijdragen kan door geld te doneren, jezelf als vrijwilliger op te geven of door zelf een project te starten. Alles mag en kan, zolang het de zorg maar een stukje leuker maakt.

Geef om Zorg (www.geefomzorg.nl) is een initiatief van de Deense hulpmiddelenfabrikant Abena Healthcare en van do good crowdfunding platform 1%Club. Maar het platform is eigenlijk van iedereen benadrukt initiatiefnemer Rob Basjes (directeur van Abena Nederland). “Alleen samen kunnen we de zorg een stukje leuker maken. Iedereen in Nederland kan daaraan bijdragen. Door als vrijwilliger mee te helpen aan een project of een klein geldbedrag te storten. Bedrijven kunnen wellicht iets meer geven en op die manier hun maatschappelijke verantwoordelijkheid concreet maken.”

1%Club begon in 2008 met een eigen crowdfundingplatform en zorgde er op die manier voor dat honderden mooie projecten in binnen- en buitenland konden worden gerealiseerd. Een platform speciaal voor de zorg bestond nog niet en is hard nodig volgens directeur Bart Lacroix. “Via 1%Club willen we zoveel mogelijk mensen in staat stellen een sociale impact te maken op hun omgeving. Ouderen en mensen met een beperking hebben het vaak zwaar en verdienen volgens ons weleens een extraatje. Als je ziet hoe mensen kunnen opleven van zoiets simpels als een dagje dierentuin of het maken van muziek, vind ik dat we ons daarvoor moeten inzetten.’

Op dit moment staan er vijf projecten online op het platform. Van een bijzonder kunstproject voor cliënten met het syndroom van Korsakov tot een optreden van Willeke Alberti in een woonzorgcentrum in Oude Wetering. Het zijn zowel projecten voor ouderen als voor mensen met een beperking. Om de kans op succes van de projecten te vergroten, krijgen de initiatieven ondersteuning van het team Geef om Zorg. Zij nemen de plannen door en laten weten wat er eventueel nog beter kan. Daarnaast krijgen de initiatiefnemers tips & tricks om van de campagne een succes te maken.

Huidige projecten op www.geefomzorg.nl

-Kunstproject voor Korsakov cliënten
Zeven cliënten met het syndroom van Korsakov van zorginstelling Saffier de Residentie in Den Haag werken aan de meest prachtige kunstwerken. Om de schilderijen helemaal af te maken is een epoxylaag nodig. Omdat het voor cliënten met Korsakov moeilijk is om via fondsen of de overheid geld in te zamelen, is crowdfunding de enige manier om de wens van deze mensen te realiseren.

-Zwemles voor kinderen met een beperking
Zwemles is erg belangrijk in een waterrijk land zoals Nederland. Voor kinderen met een beperking is zwemles niet vanzelfsprekend. Een van die kinderen is Devon uit het Overijsselse Hertme. Hij woont in een gezinshuis van ’s Heeren Loo. Zwemles is duur voor Devon en heel veel andere kinderen. Hun ouders kunnen vaak niet bijdragen en er is ook geen zorggeld beschikbaar.

-Optreden Willeke Alberti bij zorglocatie Jacobus
Willeke Alberti is onder veel ouderen nog altijd razend populair. Een familielid van een van de bewoners heeft het idee opgevat om eens wat anders te doen dan de gebruikelijke bingo en de wekelijkse zangmiddagen en in plaats daarvan de zangeres van bekende nummers als ‘Spiegelbeeld’ en ‘De glimlach van een kind’ naar zorglocatie Jacobus in Oude Wetering te halen.

-Speciale tandem voor kinderwoongroep Zoetermeer
Tien kinderen van een kinderwoongroep in Zoetermeer sparen voor een speciale tandem. De kinderen zijn verstandelijk beperkt, doof en hebben een taalontwikkelingsachterstand. Hierdoor kunnen zij niet aan het verkeer deelnemen. Met de aanschaf van een tandem krijgen de kinderen meer bewegingsvrijheid. Zo kunnen ze samen met een begeleider boodschappen doen, naar de sportclub gaan of gewoon lekker een eind fietsen.

-Aapjes kijken in Apenheul
Een uitstapje naar De Apenheul is voor de bewoners van Viattence geen vanzelfsprekendheid. Om de dementerende ouderen en hun familieleden te kunnen laten genieten van een dagje uit is professionele begeleiding nodig. Samen met vrijwilligers en een bijdrage van Geef om Zorg kunnen zij genieten van een dagje ‘aapjes kijken’.

-Muziek voor mensen met een beperking
Zorginstelling Philadelphia is het project PhiLaLa gestart. PhiLaLa is een programma waarin de mogelijkheden van muziek op allerlei manieren uitgeprobeerd en ingezet worden voor mensen met een verstandelijke beperking. Om het project te realiseren zijn muziekinstrumenten nodig. De muziek geef de bewoners veel plezier en heeft tegelijkertijd een therapeutische werking.

-Bezoek van de Care Clowns
Het leven van mensen met dementie is vaak zwaar. CareClowns zetten zich in voor deze groep mensen. Ze proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach. Een zorglocatie van Viattence in Vaassen zamelt geld in om 28 bewoners van de CareClowns te kunnen laten genieten.

-Kerstconcert voor ouderen
Nog voordat Geef om Zorg live ging maakte het Amstelring Kerstconcert gebruik van crowdfunding via 1%Club. De pilot bleek een groot succes. Voor het bijzondere kerstconcert werd ruim Euro1400 opgehaald. Mede dankzij de hulp van Geef om Zorg kunnen meer dan 1000 ouderen aanstaande donderdag genieten van een lunchpakket tijdens het kersconcert in het concertgebouw in Amsterdam.