E-learning verbetert zorg aan cliënt

Zorgprofessionals vinden dat leren via e-learnings betere zorg oplevert voor de cliënt. Dit blijkt uit recent onderzoek van kennisplein Zorg voor Beter. De e-learnings zijn enorm populair bij verzorgenden en verpleegkundigen die Zorg voor Beter bezoeken. Het merendeel zegt dat hierdoor de zorg voor de cliënt verbetert.

Voor het eerst heeft Zorg voor Beter onderzocht in hoeverre instrumenten in de praktijk gebruikt worden. Maar liefst 85% van de respondenten heeft één van de instrumenten op het kennisplein in de praktijk gebruikt. De e-learnings worden het meest gebruikt (45%), gevolgd door de poetsinstructiekaarten (22%) en de 80 alternatieven voor vrijheidsbeperking (21%). Meer dan de helft van deze gebruikers meent dat de zorg voor cliënten door deze instrumenten verbeterd is. In totaal vulden 962 mensen de digitale enquête van Zorg voor Beter in. Meer informatie: www.zorgvoorbeter.nl

E-learnings populair
Een bezoeker schreef: ‘De e-learnings zijn geweldig. Top! Ik leer er veel van, of fris mijn kennis ermee op.’ De informatie wordt gebruikt voor vakkennis op peil houden en directe toepassing in de zorg. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat de opmars van E-learning niet meer te stoppen is. Professionals proberen bijscholing vaak te combineren met hun werk en een druk privéleven. Met E-learning kan er maatwerk geboden worden. Zeker wanneer dit gebeurt door het verbinden van de online opgedane kennis met reflectie in het team.
Sonja Kersten, directeur V&VN: ‘Deze vorm van bijscholing past bij deze tijd. Wij doen er veel aan om ervoor te zorgen dat verpleegkundigen en verzorgenden die hun deskundigheidsbevordering bij willen en moeten houden, dit zoveel mogelijk doen op een manier die bij hen past. V&VN is partner in Zorg voor Beter om zorgmedewerkers in de langdurige zorg praktische informatie te bieden die aansluit bij de praktijk. Het is goed om te horen dat de professionals zelf veelvuldig gebruikmaken van de instrumenten en de zorg er door zien verbeteren.

Professionaliteit centraal
Ruimte voor kwaliteitsverbetering is extra belangrijk nu de zorg verandert en de cliënt steeds meer de regie krijgt, samen met familie, vrienden en vrijwilligers. De zorgprofessional hierin extra ondersteunen via concrete middelen is een essentieel onderdeel van die verandering. E-learnings helpen de medewerkers van zorgorganisaties daarbij. De e-learnings Goed in Gesprek ondersteunen zorgprofessionals bijvoorbeeld in hun gesprekken met de cliënt, met elkaar en met het management over de manier waarop zij de zorg invullen. Astraia Rühl, voorzitter stuurgroep Zorg voor Beter ‘We zijn heel blij dat we zorgprofessionals nog beter kunnen ondersteunen. Daar gaat het uiteindelijk om. Zo helpen we zorgorganisaties echt om deze verandering vorm te geven’.

Zorgvoorbeter.nl is een kennisplein voor de langdurige zorg (VVT) en een gezamenlijk initiatief van ActiZ, Vilans, V&VN en ZonMW. Het Kennisplein biedt betrouwbare en actuele informatie die zorgmedewerkers in de praktijk kunnen gebruiken om de ouderenzorg en zorg aan chronisch zieken te verbeteren.

Het bericht E-learning verbetert zorg aan cliënt verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.