Voedselovergevoeligheid van grote invloed op het dagelijks leven

Onderzoek toont aan dat voedselovergevoeligheid van grote invloed is op het dagelijks leven. Dit onderzoek wordt donderdag 2 februari  door Marloes Collins, directeur Allergieplatform gepresenteerd op de AllergieBeurs, die samen met de Gezondheidsbeurs van 2 t/m 5 februari wordt georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht.

In het onderzoek is gevraagd naar de gevolgen op medisch, maatschappelijk en sociaal gebied. Enkele genoemde gevolgen zijn: lichamelijke klachten, verminderde prestatie op school en/of werk, slechter slapen, hoge extra kosten, onbegrip/onwetendheid van de omgeving en sociaal isolement. Marloes Collins, directeur van het Allergieplatform, maakt zich vooral zorgen om het laatste. “De reacties van mensen in je omgeving kunnen vaak enorm confronterend zijn. Alsof je er voor kiest een allergie te ‘nemen’ om het hen lastig te maken bij verjaardagen of etentjes. Uit het onderzoek is gebleken dat sociale evenementen te vaak vermeden worden vanwege deze negatieve reacties.”

Achtergronden bij het onderzoek
In augustus 2016 heeft Allergieplatform twee studenten van de Haagse Hogeschool de opdracht gegeven onderzoek te doen naar de invloed van voedselovergevoeligheid op het dagelijks leven. De onderzoekspopulatie van dit onderzoek bestond uit 866 respondenten. 99% van de respondenten geeft aan dat de voedselovergevoeligheid van invloed is op het dagelijks leven. De mate waarin de voedselovergevoeligheid van invloed is op het dagelijks leven wordt beoordeeld met een gemiddelde score van 3.7 bij een schaalverdeling van 0 = niet van invloed tot 5 = van grote invloed.

AllergieBeurs – Lekker leven met Allergie
Op de AllergieBeurs, die samen met de GezondheidsBeurs in Jaarbeurs Utrecht wordt georganiseerd van 2 t/m 5 februari, ligt de nadruk op lekker leven met allergie. Op de beurs kan je zien wat je wél kunt eten, drinken en doen. De kookdemo’s, stands, lezingen en foodtrucks zorgen voor een leerzaam maar bovenal lekker dagje uit!