Tuberculose in Nederland neemt toe

Na jaren van terugloop is het aantal gevallen van tuberculose in Nederland in 2015 voor het eerst weer toegenomen. Volgens de vandaag gepubliceerde cijfers van het RIVM werd vorig jaar bij 867 mensen tuberculose vastgesteld. In 2014 waren het er nog 814. Een belangrijke verklaring voor de toename is migratie. Van de tbc-patiënten in 2015 was bijna driekwart niet in Nederland geboren (72%). Vaak werden deze mensen al met de tbc-bacil besmet voordat zij naar Nederland kwamen. Het is daarom niet voldoende om de ziekte alleen in Nederland te bestrijden.

“Nederland is geen eiland en tbc kent geen grenzen”, aldus Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds. “Daarom is het cruciaal dat we de krachten bundelen om de ziekte daar aan te pakken waar de meeste slachtoffers vallen. Alleen met een mondiale aanpak kunnen we voorkomen dat deze eeuwenoude ziekte, met name de medicijnresistente variant, ons alsnog verslaat.”

Op 24 maart is het Wereld Stop Tuberculose Dag, de dag waarop mondiaal aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen tuberculose. Tuberculose is momenteel de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, met dagelijks meer dan 4.000 doden.

Het bericht Tuberculose in Nederland neemt toe verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.