Snickers Workwear test invloed wearables op gezondheid vakmensen

Snickers Workwear voert een beta test uit samen met 100 vakmensen uit vijf landen, waaronder Nederland, om te onderzoeken hoe werkbroeken voorzien van draagbare technologie de gezondheid van de professionele vakman kunnen bevorderen. De slimme werkkleding kan een antwoord zijn op de toenemende knieklachten en onveiligheid in de bouw.

“Tracker 1” is het eerste prototype wearable (de draagbare technologie) van Snickers Workwear. De speciale chip is bevestigd aan een werkbroek en stelt de gebruiker in staat het geluidsniveau en omgevingstemperatuur op de werkplaats te monitoren evenals de impact op de knieën. De beta test wordt uitgevoerd met 100 testpersonen uit Nederland, België, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

“Functionaliteit, comfort en design zijn altijd al de balangrijkste basis geweest bij het ontwikkelen van onze kleding, maar met draagbare technologie kijken we op een volledig nieuwe manier naar werkkleding als middel om arbeidsgezondheid te verbeteren.”
Nicole Rimér, Head of Design bij Snickers Workwear.

Aanleiding van het testtraject
Een recent onderzoek uitgevoerd door Kantar Sifo (Dec 2016/Jan 2017) in Zweden en Noorwegen wees uit dat meer dan 50% van Zweedse en Noorse vakmensen het niet zo nauw nemen met veiligheid en geen gebruik maken van beschikbare beschermingsmiddelen zoals kniebeschermers.

Ook in Nederland zien we een trend waarin de veiligheid in de bouw in het geding is en ongevallen toenemen . Daarnaast is knielen door de Inspectie SZW geclassificeerd als een zware fysieke belasting in de bouw . De nieuwe draagbare technologie van Snickers Workwear sluit hiermee aan bij een toenemende vraag om meer veiligheid.

Het is niet voor het eerst dat Snickers Workwear aandacht vraagt voor het belang van goede kniebescherming. “Vakmensen kennen ons gepatenteerde KneeGuard systeem waarmee kniebeschermers altijd op de goede plek blijven zitten en ze ervaren de beste kniebescherming met innovatief D3O(r) materiaal. Dat we experimenteren met draagbare technologie in onze werkbroeken geeft aan hoe hoog veiligheid en gezondheid bij ons in het vaandel staat. Uiteindelijk doen we alles om de werkdag van een vakman te verbeteren.”

Werking van de wearable
De “Tracker 1” geeft de vakman inzicht gedurende de dag, doordat de informatie via de smartphone te bekijken is. De drager krijgt bijvoorbeeld een notificatie wanneer de kniebeschermers vervangen dienen te worden of wanneer deze versleten zijn op basis van de herhaalde impactniveaus.

“Onze ervaring is dat vakmensen vaak zo gericht zijn op het voltooien van een klus, dat de persoonlijke bescherming makkelijk over het hoofd wordt gezien. Maar het consistent negeren van beschermingsmiddelen heeft op termijn zijn effect. De studie laat zien dat 6 van de 10 vakmensen last hebben van pijn in de knieën. We zien dat er veel ruimte is voor verbetering en onze slimme werkkleding is één manier” aldus Nicole.

Definitie wearable
Wearables of draagbare technologie is elektronische apparatuur die gedragen wordt op het lichaam, bijvoorbeeld als accessoire of verwerkt in de kleding. Een van de kenmerken van een wearable is de mogelijkheid informatie te versturen via internet, waardoor er een datauitwisseling ontstaat tussen een netwerk en het apparaat.