Vijf talentvolle wetenschappers dingen naar de Publieksprijs van de Longdagen, die dinsdag en woensdag plaatsvinden: dé plek waar wetenschappers, zorgverleners en patiënten elkaar ontmoeten.
De Longdagen Publieksprijs is de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten. In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte. Het is belangrijk dat mensen met een longziekte invloed hebben zorg en wetenschap. Hun ervaring is goud waard, bij het verbeteren van de zorg en bij de koers van onderzoek. Het Longfonds helpt daarbij, door patiënten een stem te geven, actief aan tafel te brengen en hun belang te behartigen.
Bij de Longdagen Publieksprijs kan iedereen zijn stem uitbrengen. Welk onderzoek is begrijpelijk patiënten, doet het ertoe, wat heb je er aan en stellen wetenschappers wel de goede vraag? Vijf kandidaten zijn geselecteerd uit de vele aangemelde studies. Met de prijs is een bedrag gemoeid van 2.500 euro, op woensdag wordt de winnaar bekend gemaakt.
“De kandidaten zijn van hoog niveau. Alle vijf komen ze met vernieuwend onderzoek dat hopelijk leidt tot het voorkomen of betere behandeling van longziekten”, zegt prof. dr. Kors van der Ent, voorzitter van het congres. De Longdagen zijn een initiatief van het Longfonds (voorheen Astma Fonds), de organisatie van longwetenschappers (Netherlands Respiratory Society, NRS) en van longartsen (NVALT). De Longdagen overlappen met de jaarlijkse Longartsenweek, waar eveneens kennisuitwisseling centraal staat.
COPD: spiermassa en ontsteking
Twee kandidaten richten zich op spiermassa, die verloren gaat bij COPD. Is dat tegen te gaan of zelfs te voorkomen, is de onderzoeksvraag van Judith Ceelen (Maastricht UMC+). Haar collega Pieter Leermakers onderzoekt het verband tussen energieverlies bij COPD en het ontstaan van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.
Veel mensen met COPD hebben weinig baat bij de huidige behandeling. Niek Leus (RUG) zoekt aanknopingspunten voor nieuwe medicijnen en kijkt naar bepaalde enzymen (HDAC’s) in de longen van mensen met COPD.
Astma-typen en virtuele hulp bij longfibrose
Ernstig astma is moeilijk te behandelen. En van nieuwe en dure geneesmiddelen in het afweersysteem weten we niet precies bij welke mensen ze wel of niet gaan werken. Daarom doet Pieter-Paul Hekking (AMC Amsterdam) onderzoek naar verschillende subtypen van ernstig astma.
De vijfde kandidaat onderzoekt of een virtuele spreekkamer kan helpen bij de zeldzame longziekte longfibrose. Net als een kleine longfunctiemeter voor thuis of een video-consult. Zo hoeven mensen minder in het ziekenhuis te zijn. Mirjam van Manen (Erasmus MC, Rotterdam) onderzoekt de mogelijkheden.
Het bericht Prijs voor jong talent in longonderzoek verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.