Longprijs voor De Wolf-Collins

Dirkje Postma Talent Award voor Jennifer CollinsDe eerste editie van de Dirkje Postma Talent Award van het Longfonds is uitgereikt aan onderzoeker dr. Jennifer de Wolf-Collins.

Longdagen
De prijs werd op 12 april in Ermelo tijdens de landelijke Longdagen uitgereikt en is door het Longfonds in het leven geroepen ter ere van prof. Dirkje Postma (UMCG), die op 1 april 2016 met emeritaat ging.

Stamcellen
De Wolf-Collins (rechts op de foto) werkt bij de onderzoeksgroep Longontwikkeling van dr. Robbert Rottier, op de afdeling Kinderchirurgie. Zij reageert op de prijs: “Ik ben ontzettend blij met de award, natuurlijk! Dankzij deze steun kan ik mijn onderzoek naar de rol van long-stamcellen bij de ontwikkeling van bronchopulmonale dysplasie (BPD) bij te vroeg geboren kinderen de komende drie jaar verder uitvoeren.”

Beïnvloeding
Over haar onderzoek: “Eerder heb ik ontdekt dat de ontstekingsremmende en herstelbevorderende kwaliteiten van stamcellen in de groeiende long verstoord zijn in een model van bronchopulmonale dysplasie (BPD). De komende drie jaar ga ik onderzoeken of en, zo ja, hoe deze cellen beïnvloed worden door goedaardige bacteriën en immuuncellen in de longen.”

Onderzoekslijn
De Dirkje Postma Talent Award is een stimuleringssubsidie van maximaal € 200.000 voor excellente, gevestigde (junior)onderzoekers. Hiermee kunnen zij de eigen onderzoekslijn verstevigen. Deze subsidievorm biedt hun de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun wetenschappelijke ideeën verder te ontwikkelen.