Immuuntherapie tegen huidkanker voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket

Minister Edith Schippers (VWS) laat de huidkankerbehandeling Dendritische Celtherapie voorwaardelijk toe tot het basispakket van de zorgverzekering. De vergoeding gaat in op 1 april 2016. Dat schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Celtherapie
Dendritische celtherapie is een experimentele behandeling waarbij de patiënt een vaccin krijgt toegediend dat zijn immuunsysteem stimuleert om kankercellen op te ruimen.

Vergoeding
De vergoeding van dendritische celtherapie geldt voor de duur van vijf jaar en vier maanden. De therapie wordt vergoed voor patiënten met stadium IIIB en IIIC melanoom (specifieke vorm van huidkanker) na complete resectie (medische uitsnijding). Voor deze voorwaardelijke toelating is een budget van 19,9 miljoen euro beschikbaar.

Voorwaardelijke toelating
In 2012 werd voor het eerst een behandeling voorwaardelijk toegelaten. Door behandelingen en medicijnen voorwaardelijk tot het verzekerde pakket toe te laten krijgen patiënten toegang tot deze veelbelovende vormen van zorg en komt er inzicht in de effectiviteit en kosteneffectiviteit van deze zorg. Na afloop van de periode van voorwaardelijke toelating wordt besloten over daadwerkelijke toelating tot het verzekerde pakket.

Het bericht Immuuntherapie tegen huidkanker voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.