Gratis advies dermatoloog op Huidkankerdag via zelf-check app

Op 20 mei is het Huidkankerdag in Nederland. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor huidkanker: een ziekte waar twintig procent van de Nederlanders mee te maken krijgt. De Nederlandse app SkinVision zorgt dit jaar samen met huidkliniek Dermicis voor een primeur, door op Huidkankerdag een gratis digitale screening aan te bieden. Iedereen kan nu simpelweg met een smartphone de gezondheid van de huid checken.

Dit is de eerste keer dat iedereen een gratis digitale screening kan uitvoeren. Na het downloaden van de SkinVision app kan er een foto worden gemaakt in het comfort van de eigen omgeving. De foto wordt dan voor een eerste risico indicatie opgestuurd. De dermatologen van SkinVision en Dermicis, de grootste huidkliniek van Nederland, geven een advies of het nodig is om een vervolgafspraak te maken met de huisarts.

Massale digitale huidchecks
“Door de samenwerking met SkinVision kunnen we van de Huidkankerdag een groot succes maken. Nederlanders kunnen massaal een huidcheck doen zonder hun huis te verlaten”, zo vertelt Roald Huiskers van Dermicis.

Erik de Heus, directeur van SkinVision, vult aan:  “Een zelf-check met de app betekent een indicatie van risico – geen diagnose. Ons doel is mensen bewust te maken van de risico’s en te zorgen dat men op tijd bij de juiste dokter is. Het is goed dat dit jaar deze optie kan worden aangeboden. In Nederland is de bekendheid met huidkanker nog laag en is deze gratis screening een stap in de goede richting. We streven ernaar om dit in de toekomst volledig vergoed aan te kunnen bieden via de zorgverzekeraars.”

“Als ik er nog een jaar mee had rondgelopen had het er heel anders uit gezien.”

Sabine Olthuis (37) uit Hengelo had ook nooit verwacht een diagnose ‘huidkanker’ te krijgen. Laat staan de meest gevaarlijke vorm. “Ik had een moedervlek op mijn arm waar mijn vrienden al een aantal keren een opmerking over hadden gemaakt”, zo vertelt ze. “Toen besloot ik er maar eens iets aan te doen. Ik wilde de eerste check het liefst zelf doen, en kwam zo bij de SkinVision app terecht. Na het maken van een foto kreeg ik na een aantal seconden een indicatie van ‘hoog risico’ te zien.”

Dat was voor haar het moment om bij de huisarts aan de bel te trekken. Die zag de ernst van de situatie in.

“Twee weken later bleek dat het om een melanoom ging, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Twee operaties volgden om huid te verwijderen en uitzaaiingen uit te sluiten.

“Ondertussen werd me vanuit SkinVision nogmaals op het hart gedrukt een dokter te bezoeken, maar ik kon hen gelukkig inlichten dat de moedervlek verwijderd was – en dat er geen uitzaaiing was gevonden. Als ik er nog een jaar mee had rondgelopen had het er heel anders uit gezien.”

Haar dermatoloog dr. Charlotte Vrijman, werkzaam bij ZGT locatie Hengelo, beaamt dat: “Het melanoom van Sabine hebben we gelukkig goed kunnen behandelen. Het is goed dat ze zelf alert was en zo op tijd bij ons is gekomen. Het was mij meteen duidelijk dat er zo snel mogelijk iets aan gedaan moest worden.”

SkinVision is beschikbaar voor iPhone en Android. Na downloaden wordt op Huidkankerdag een herinnering voor de gratis screening verstuurd: https://skinvision.com