Doorbraak in onderzoek behandeling agressieve kanker

Een nieuwe aanpak combineert immunotherapie met Bremachlorin-photodynamische therapie voor de uitroeiing van gevorderde kanker.

Uit een laboratoriumstudie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat immunotherapie efficiënt kan worden gecombineerd met photodynamische therapie (PDT) om tumoren uit te roeien. Deze aanpak resulteert in een sterke lokale tumorvernietiging en een sterke systemische immuunrespons tegen de ziekte. Bevindingen van de studie zijn online gepubliceerd in het medische tijdschrift Clinical Cancer Research.

“Deze studie is de eerste stap”, zegt Prof. Ferry Ossendorp, hoofdonderzoeker van de studie. “We zijn nu verdere preklinische studies aan het voorbereiden.” Ossendorp coördineert de studie samen met promovendus Jan Willem Kleinovink van de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie van het LUMC, in samenwerking met Prof. Clemens Lőwik van het Erasmus MC. De gebruikte strategie combineert twee bestaande therapieën: Photodynamische therapie (PDT) en Immunotherapie. PDT gebruikt een photosensitizer (lichtgevoelig middel) samen met zuurstof en licht, waardoor kankercellen selectief worden vernietigd en het immuunsysteem wordt geactiveerd. Immunotherapie omvat een aantal behandelingen gericht op het gebruik van de verschillende eigenschappen en mechanismen van het immuunsysteem. “Deze combinatie leidt tot een brede en effectieve immuunrespons tegen bestaande tumoren,” zegt Ossendorp. “We hebben ook opgemerkt dat zelfs verafgelegen tumoren verdwenen in sommige van de dieren.”

Baarmoederhalskanker
Het fotosensibiliserende middel in deze studie was Bremachlorin, een niet-giftig middel, afgeleid van chlorofyl, dat licht opvangt en deze energie benut voor therapeutische doeleinden. De onderzoekers gebruikten een immunotherapiestrategie die zich richt op een peptiden gebaseerd vaccin, dat specifiek het T-celsysteem activeert tegen kanker. De Nederlandse studie concentreerde zich op twee soorten tumoren: agressieve lymfomen en agressieve baarmoederhalskanker. Tijdens de studie ontdekte men dat Bremachlorin-PDT resulteerde in een significante vertraging van tumorgroei in alle proefdieren. Wanneer PDT werd gecombineerd met de op peptiden gebaseerde vaccinstrategie, genas een derde van de dieren volledig van kanker, wat betekent dat de ziekte volledig is verdwenen.

Uitroeiingen uitzaaingen
Alle genezen proefdieren in de studie waren volledig beschermd tegen de verdere ontwikkeling van kanker. Bovendien leidde de gecombineerde behandeling van primaire tumoren tot de volledige uitroeiing van uitzaaiingen. “Deze uitzonderlijke ontdekking vereist verder onderzoek,” aldus Ossendorp. Uitzaaiingen zijn de nummer één oorzaak van aan kanker gerelateerd overlijden. De onderzoekers concludeerden dat Bremachlorin-PDT, samen met het op lange peptiden gebaseerde vaccin, een krachtige immuunrespons in het gehele lichaam activeert tegen deze agressieve kankers. In hun artikel in Clinical Cancer Research, merken zij op dat de photoimmune strategie van het combineren van immunotherapie met Bremachlorin-PDT “een haalbare nieuwe behandelstrategie biedt voor gevorderde kanker.”

Klinisch gebruik
Sinds 2006 is Bremachlorin(r) goedgekeurd voor klinisch gebruik in Rusland (onder de naam Radachlorin(r)) en heeft een voorwaardelijke goedkeuring in Zuid-Korea. Preklinische studies zijn aan de gang in Nederland met als doel het bereiken van klinische acceptatie in Europa. “Na voltooiing van onze preklinische studies, willen we klinische studies van patiënten met kanker in de EU gaan coördineren en hopelijk krijgt men goedkeuring voor het gebruik van deze gecombineerde behandelstrategie hier in de EU,” aldus Ossendorp.

Het bericht Doorbraak in onderzoek behandeling agressieve kanker verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.