BN-ers en honderden mensen ‘blind’ voor oogonderzoek

Woensdag 21 juni, de langste dag van het jaar, vindt voor het eerst ‘Blind voor 1 Dag’ plaats. Deze bijzondere actie van het Oogfonds laat Nederland ervaren hoe het is om een oogaandoening te hebben of zelfs helemaal blind te zijn. Samen wordt zo veel mogelijk geld opgehaald voor onderzoek naar oogziektes. De actie is een succes. Veel mensen en organisaties doen mee of hebben een donatie gedaan.

Eerste braillespeech van Nederland
Blind voor 1 dag wordt woensdag om 09:00 uur op ludieke wijze gestart met de eerste braillespeech van Nederland door de Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen bij het Stadskantoor van Utrecht. Aansluitend zal hij een korte blinde wandeling maken met ambassadeur Ronald Giphart en Oogfonds-directeur Edith Mulder. Na deze aftrap wordt de actie in het hele land overgepakt door deelnemers die een aantal uur of de gehele dag blind of slechtziend gaan.

Bekende Nederlanders
Het Oogfonds wil met Blind voor 1 dag bereiken dat iedereen zich bewust wordt van de obstakels die mensen met een visuele beperkingen iedere dag moeten overwinnen om mee te kunnen doen in de maatschappij. Vele bekende Nederlanders ondersteunen de actie. Zo komen Chantal Janzen, Ronald Giphart, Bart Chabot, Derek Ogilvie en Vincent Bijlo in actie en presenteert Lindo Duvall zijn ochtendshow op 100% NL blind.

Microsoft Nederland
Naast particulieren gaan ook verschillende organisaties blind, waaronder diverse opticiens, La Ligna en Picnic. Teams van Microsoft Nederland en de Oogvereniging hebben op dit moment beiden al €5000 opgehaald voor het hoofddoel van de actie: oogonderzoek. Voor veel oogziektes bestaat nog geen goede behandeling en steeds meer Nederlanders worden slechtziend of blind. Door te investeren in wetenschappelijk onderzoek wil het Oogfonds de medische wetenschap een impuls geven.

Afsluiting met Schrijvers in het donker
Om 20.00 uur sluiten Ronald Giphart, Bart Chabot, Vincent Bijlo en andere schrijvers de actie in stijl af door uit eigen werk voor te dragen aan een geblinddoekt publiek in het Stadhuis van Utrecht. Edith Mulder beëindigt de actie rond zonsondergang uur en maakt dan de voorlopige opbrengst bekend.