Philips en Catharina sluiten overeenkomst voor nieuwe hartcentrum

Philips en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben vandaag een overeenkomst getekend voor de medische technologie van het nieuwe hart- en vaatcentrum, dat het ziekenhuis momenteel bouwt en dat medio 2016 open gaat. Het Catharina Ziekenhuis krijgt hiermee toegang tot de nieuwste technologieën voor de beeldgestuurde behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten. Door de nieuwe samenwerking met Philips versterkt het Catharina Ziekenhuis zijn toonaangevende positie als topspecialistisch referentie- en behandelcentrum voor deze patiëntengroep.

Jaarlijks worden duizenden mensen doorverwezen naar het Hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis en dit aantal neemt snel toe. Het Catharina Ziekenhuis breidt daarom uit en bouwt een groot nieuw centrum waar al zijn behandelactiviteiten worden geconcentreerd en een geïntegreerde zorg kan worden geboden voor de diagnose en behandeling van patiënten. Het centrum wil daarbij gepersonaliseerde behandelingen kunnen bieden, snelle toegangstijden, een hoge kwaliteit, kosteneffectiviteit en een grote patiënttevredenheid.

Vijf interventiekamers en twee hybride operatiekamers
Het grootste hart- vaatcentrum van Nederland wordt door Philips voorzien van vijf volledige, geavanceerde interventiekamers en twee hybride operatiekamers: een combinatie van een steriele conventionele operatiekamer met een kamer voor beeldgestuurde behandelingen, vaak operatiekamer van de toekomst genoemd. Alle kamers worden uitgerust met de allerlaatste innovaties op het gebied van interventionele medische beeldvorming en klinische IT voor de nieuwste typen live 3D beeldgestuurde behandelingen.

“Het Hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis transformeert naar een specialistisch topklinisch centrum waar mensen uit héél Zuid-Nederland, vanuit een geïntensiveerd samenwerkingsverband met andere ziekenhuizen, kunnen worden geholpen met de allernieuwste typen beeldgestuurde behandelingen van hart- en vaatziekten,” zegt Piet Batenburg, bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis. “Met Philips hebben we een sterke en flexibele partner om onze ambities te realiseren.”

“Met de nieuwe technologie kan het nieuwe hartcentrum nog sterker inzetten op zijn speerpunten: innovatie en kwaliteit van zorg. We willen voorop lopen in het kunnen aanbieden van de nieuwste typen behandelingen, zoals het beeldgestuurd, heel lokaal en met minimaal bijkomend letsel behandelen van hartritmestoornissen of vervangen van hartkleppen,” voegt cardioloog Lukas Dekker toe.

“We zijn bijzonder trots dat het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland zich aan Philips verbindt en dat we hen kunnen ondersteunen in de strategische transitie die zij doormaken” zegt Henk Valk, General Manager van Philips Healthcare Benelux. “Samen vormen we bovendien een sterke combinatie om nieuwe typen behandelingen klinisch en technologisch verder door te ontwikkelen, zodat meer patiënten – ook zij met de meest complexe aandoeningen – kunnen profiteren van de grote voordelen die beeldgestuurde behandelingen bieden, zoals minder letsel en een kortere herstelstijd.”

Alle interventiekamers worden voorzien van speciale technologie waarmee de hoeveelheid gebruikte röntgenstraling tijdens procedures tot 83% worden verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Hier profiteren zowel patiënt als personeel sterk van.

De klinische IT bestaat onder meer uit live 3D navigatieoplossingen, zoals EP Navigator, HeartNavigator en EchoNavigator. Deze oplossingen combineren 3D beeldvorming met röntgenbeeldvorming en geven de artsen een beter inzicht tijdens de verschillende typen behandelingen.

Het bericht Philips en Catharina sluiten overeenkomst voor nieuwe hartcentrum verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.

Powered by WPeMatico