Zorgen over behoud IPL/Laser voor schoonheidsverzorging nemen toe

steenpuistNederland uit massaal haar onrust over het mogelijk verdwijnen van IPL/Laser voor schoonheidsverzorging. In één weekend kwamen er ruim 7000 handtekeningen bij de petitie voor het behoud van IPL/Laser binnen schoonheidsverzorging. Daarmee is het momenteel de op een na actiefste petitie in Nederland. De teller staat op ruim 16.000 handtekeningen. In het kader van patiëntveiligheid kondigde minister Schippers in 2013 aan strengere maatregelen te treffen binnen de cosmetische sector. Een initiatief dat de Nederlandse brancheorganisatie van schoonheidsverzorging (ANBOS) toejuicht, maar niet als het leidt tot onnodige medicalisering. In 2015 kondigde de minister aan IPL/Laser te willen voorbehouden aan BIG-geregistreerden.

De omzet van schoonheidsspecialisten die werken met IPL/Laser hangt in veel gevallen van deze behandelingen af. Om die reden opende ANBOS in 2015 de petitie: ‘IPL/Laser géén voorbehouden handeling’. In maart 2016 werd deze petitie opnieuw leven in geblazen met de naam ‘IPL/Laser: in vertrouwde handen bij de gediplomeerde schoonheidsspecialisten’. Een enorme stijging heeft plaatsgevonden met dit weekend een uitschieter. De petitie is momenteel het op een na best lopende van Nederland. ANBOS houdt ook een papieren petitie bij. In totaal telt de petitie op dit moment ruim 16000 handtekeningen!

Samen sterk
‘De beroepsgroep heeft zijn handen ineen geslagen en dit werpt goede vruchten af’, aldus Kees Hoogendijk, voorzitter ANBOS. Het initiatief www.tekenvoorhetvak.nl heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan deze enorme stijging.

De stijging van het aantal handtekeningen heeft ook deels te maken met het feit dat de minister naast IPL/Laser ook verder onderzoek laat doen naar de risico’s van behandelingen met aanverwante apparatuur. ‘Bijna iedere schoonheidsspecialist maakt gebruik van ondersteunende apparaten, dus het staat vast dat dit zo goed als de gehele branche treft. Tot op heden is de minister niet duidelijk over wat ze bedoelt met aanverwante apparatuur en dat zorgt voor veel commotie binnen de beroepsgroep.’ Aldus Hoogendijk. Deze week stuurt ANBOS een brief aan de minister waarin opheldering wordt gevraagd over het onderzoek naar behandelingen met ‘aanverwante apparatuur’.

Wetsvoorstel
De minister heeft aangegeven het wetsvoorstel over het voorbehouden van IPL/Laser aan BIG-gergistreerden nog voor de zomer bij de Tweede Kamer in te dienen. Tot die tijd blijft ANBOS in gesprek met zowel de politieke partijen als het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Binnenkort vergadert de Kamer opnieuw over patiëntveiligheid waarbij deze discussie ook aan bod komt.

Petities.nl
De petitie blijft tot 31 mei geopend en is te vinden op https://petities.nl/petitions/ipl-laser-in-vertrouwde-handen-bij-de-gediplomeerde-schoonheidsspecialist?locale=nl.