Vici-beurs voor onderzoek naar sarcomen

LUMC-onderzoeker Judith Bovée heeft een prestigieuze Vici-beurs van 1,5 miljoen euro gekregen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met dat geld gaat prof. Bovée van de afdeling Pathologie kijken hoe sarcomen ontstaan en hoe je ze kunt tegengaan.

Sarcomen zijn een zeldzame groep tumoren die voorkomen in de botten en wekedelen, zoals de weefsels die zich onder de huid, rondom de organen en botten of in de ruimtes daartussen bevinden. “Jaarlijks krijgen in Nederland circa 800 patiënten een sarcoom. Het zijn vaak jonge mensen. 300 van hen worden behandeld in het LUMC”, aldus Bovée.

Stamcelonderzoek

Zij gaat met haar Vici-beurs kijken hoe sarcomen precies ontstaan. “Het onderzoek bestaat uit twee pijlers. De eerste pijler is het stamcelonderzoek, waarbij we in stamcellen een genetische afwijking stoppen die ook in een sarcoom voorkomt. Daarna kijken we wat de gevolgen zijn voor de cel. Als we de moleculaire paden weten, dan weten we waar we medisch kunnen ingrijpen om de groei van tumoren tegen te gaan. En dan weten we of dat bijvoorbeeld met bestaande medicatie mogelijk is.”

Het tweede deel van het onderzoek richt zich op het uittesten van mogelijke medicijnen. Als een tumor bij een patiënt wordt weggehaald, gaan de verwijderde tumorcellen naar het laboratorium. Die laten onderzoekers groeien om minitumoren – zogenoemde micro-sarcs – te vormen. Deze minitumoren lijken veel op de sarcoom in de patiënt. “Deze tumorcellen geven we dan de medicatie die mogelijk kan ingrijpen op de tumorgroei.”

Therapie op maat

Het doel is om een medicijn te vinden die het beste de tumorgroei voor een specifieke patiënt weet te remmen. “In de toekomst willen we therapie op maat bieden. Als een patiënt is geopereerd, willen we de verwijderde tumorcellen gebruiken om te bekijken op welke medicatie deze tumor gevoelig reageert. Zo kunnen we patiënten beter behandelen.”

Vici

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. NWO kent dit jaar 34 Nederlandse onderzoekers een Vici-subsidie toe. De financiering is bedoeld om de komende vijf jaar onderzoek te doen.