Radiotherapiegroep gebruikt als eerste in Nederland het elektronische brachytherapiesysteem Esteya van Elekta om huidkankerpatiënten te behandelen

Op 3 maart hebben artsen van de Radiotherapiegroep in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede voor het eerst hun Esteya(R)-systeem voor elektronische brachytherapie gebruikt om een 73-jarige patiënt met een knobbelvormig basaalcelcarcinoom op zijn neus te behandelen. Esteya is een vorm van hoge-doseringsbrachytherapie (High Dose Rate, HDR) die bestralingstherapie met hoge precisie toepast direct op de plek waar de kanker zich bevindt, waardoor de omliggende gezonde weefsels bijna niet aan straling blootgesteld worden. Op 16 maart heeft de Radiotherapiegroep dit eerste gebruik van Esteya op een van haar locaties in Ziekenhuis Gelderse Vallei opgevolgd met de behandeling van vijf andere patiënten met zes laesies – vijf op de neus en een op het been.
“Deze eerste patient is eerder geopereerd voor huidkanker op zijn schouder, wat een zichtbaar litteken heeft achtergelaten, en zijn broer is geopereerd aan huidkanker op zijn neus, dus hij wist welke gevolgen een operatie kon hebben,” vertelt dr. Ronald Keus, een radiotherapeut van de Radiotherapiegroep. “Hij wilde geen operatie en koos voor elektronische brachytherapie met Esteya, omdat hij wist dat deze behandeling cosmetisch een veel beter resultaat zou moeten opleveren.”

Cosmetische redenen spelen een rol, maar de meeste andere kandidaten voor Esteya worden geselecteerd wegens contra-
indicaties voor een operatie, zoals het gebruik van therapeutische antistollingsmiddelen en hartproblemen, voegt hij eraan toe.

Esteya biedt een aantrekkelijk behandelingsalternatief voor de Radiotherapiegroep, die al tientallen jaren lang huidkankerpatiënten behandelt met lineaire versnellers.
“Esteya is vooral geschikt voor kleine, oppervlakkige laesies,” zegt Dr. Keus. “Bij behandelingen met elektronen uit een lineaire versneller kan de straling zo diep doordringen en zo’n groot oppervlak beslaan dat blootstelling van gezonde weefsels niet voorkomen kan worden. Esteya heeft een hogere precisie wat betreft de dosering en kan daardoor laesies behandelen die kleiner zijn dan een paar centimeter en die maximaal vijf millimeter diep liggen. Bovendien bestaat het behandelingsschema voor alle Esteya-patiënten uit slechts zes behandelingen [6 x 7 Gy], twee fracties per week en slechts een paar minuten per behandeling. Het behandelingsschema van conventionele radiotherapie bestaat uit 20 afzonderlijke behandelingen.”

De behandelingswijze van Esteya en de behandeling zelf zijn aantrekkelijk voor patiënten.
“De therapie wordt uitgevoerd in een kleine kamer met een gemakkelijke stoel. Patiënten vertellen ons dat de behandeling snel en pijnloos is en helemaal niet lastig,” voegt hij eraan toe. “Vanuit operationeel standpunt vereist behandeling met Esteya minder personeel. Ook is Esteya een gespecialiseerd apparaat dat zuinig is in het gebruik.”

In het centrum van de Radiotherapiegroep in Deventer wordt over ongeveer acht weken een tweede Esteya-systeem in gebruik genomen. Dr. Keus voorspelt dat er per jaar minimaal 60 patiënten behandeld zullen worden.
Om belangstelling voor Esteya te wekken, organiseerde de Radiotherapiegroep op maandag 21 maart een symposium ter introductie van Esteya, waarbij ruim 30 dermatologen uit de omgeving aanwezig waren.
“Het Esteya-systeem voor elektronische brachytherapie is een eenvoudige, elegante behandeling, die goede lokale en cosmetische resultaten geeft bij kleine huidkankerlaesies, ” zegt hij. “We zijn blij dat we onze patiënten deze optie kunnen bieden. We hopen dat het symposium over Esteya de dermatologen in de ziekenhuizen in onze omgeving overtuigt om deze optie aan te bieden aan de grote aantallen patiënten die ze zien.”

Het bericht Radiotherapiegroep gebruikt als eerste in Nederland het elektronische brachytherapiesysteem Esteya van Elekta om huidkankerpatiënten te behandelen verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.