Probleem beschikbaarheid antibioticummiddel aangepakt

De problemen als gevolg van het tekort aan Penidural, een penicilline voor de behandeling van onder andere longontsteking en syfilis, zijn tijdelijk opgelost. Dat laat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vandaag aan de Tweede Kamer weten. Het tekort werd in augustus bekend en werd veroorzaakt doordat een van de hulpstoffen van het middel (steriele citraatbuffer) niet meer kan worden geleverd. Om deze zeer onwenselijke situatie tegen te gaan hebben het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie gewerkt een aan oplossing.

Met toestemming van IGZ is op artsenverklaring een vergelijkbaar middel uit het buitenland beschikbaar. Het ministerie heeft overleg gevoerd met zorgverzekeraars. Zij hebben aangegeven dit middel te zullen vergoeden. Voor een structurele oplossing voert het CBG op dit moment overleg met de fabrikant van dit vergelijkbare middel om zo snel mogelijk te komen tot een definitieve registratie van het middel in Nederland. Hierdoor komt het weer op een reguliere manier beschikbaar voor patiënten.

De IGZ handelt verzoeken tot levering op artsenverklaring op een zo kort mogelijke termijn af. De eerste aanvragen voor levering op artsenverklaring zijn inmiddels door de IGZ ontvangen en goedgekeurd.

Het bericht Probleem beschikbaarheid antibioticummiddel aangepakt verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.

Powered by WPeMatico