Parkinsonpatiënten beklimmen Tour de France-berg voor parkinson

Op zaterdag 2 juli wordt er op de Col de la Colombière in de Franse Alpen gefietst voor parkinson. Een aantal van de deelnemers heeft zelf de ziekte. Toch laten zij zich hier niet door uit het veld slaan. Sterker nog: ze kunnen niet wachten om op de fiets te stappen. “Ik ga genieten van elke pijnlijke meter!”
Het doel van de fietstocht is aandacht vragen en zoveel mogelijk geld ophalen voor de ziekte van Parkinson. Om dit laatste te realiseren, moet iedere deelnemer tenminste Euro 1.000 inzamelen.

Persoonlijke overwinning
Voor een groot deel van de parkinsonpatiënten die op 2 juli gaat fietsen, is het fysieke aspect niet de enige reden om mee te doen. Ook is het vaak een persoonlijke overwinning op zichzelf. Zo kan Andreas Rosenberg, die op jonge leeftijd een hartinfarct en op z’n 40ste de diagnose parkinson kreeg, het bijna niet geloven dat hij straks aan de start staat. “Door mijn klachten heb ik 8 jaar niet kunnen fietsen. Ik zat zelfs in een scootmobiel. Fantastisch dat ik nu mee kan doen. Een mooiere manier om te vieren dat ik leef, kan ik me niet bedenken.”

Fysieke uitdaging
Toch onderschatten de deelnemers de fysieke uitdaging niet. Met een gemiddeld hellingspercentage van bijna 7% en op het einde zelfs meer dan 10%, is de Col de la Colombière een pittige berg waar zelfs de Tour de France langsgaat. Addie Masseurs, sinds 16 jaar parkinsonpatiënt, ziet er daarom tegenop, maar ze kijkt er ook naar uit. “Er wordt veel gefietst voor andere goede doelen, maar bijna nooit voor parkinson. Daarom wil ik hier bij zijn. Mijn man zei: “Dat ga je nooit redden.” Ik hoop het tegendeel te bewijzen.”
Ook parkinsonpatiënt Menne Menninga, die met zijn 70 jaar de oudste deelnemer is, heeft het volste vertrouwen in zichzelf. “Ik verwacht toch wel minstens 2x de top te bereiken. Met goed weer sluit ik 4x de top niet uit.”

Sponsorbedrag
Het geld dat met de fietstocht wordt opgehaald, gaat voor de volle 100% naar de Parkinson Vereniging uit Bunnik. Hiermee wil de patiëntenvereniging parkinson beter op de kaart zetten, o.a. door het vernieuwen van voorlichtings- en cursusmateriaal. “Ik vind het belangrijk dat de verschillende aspecten van de ziekte van Parkinson belicht gaan worden. Nog te vaak wordt er hierbij gedacht aan trillende mensen die moeilijk praten,” aldus Menne Menninga.
Meer informatie over de fietstocht is te lezen via www.fietsenvoor.nl

Parkinson Vereniging
De Parkinson Vereniging zet zich in voor ruim 40.000 parkinson(isme)patiënten in Nederland, o.a. door patiënten samen te brengen, betrouwbare en onafhankelijke informatie te verstrekken en (wetenschappelijk) onderzoek te stimuleren. De Parkinson Vereniging organiseert landelijke en regionale bijeenkomsten. Zo kunnen patiënten en hun naasten elkaar ontmoeten in één van de vele Parkinson Cafés.