Nederlander liever doof dan blind

Als we voor de keus gesteld worden, zouden we massaal liever doof dan blind zijn. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van MacuView ter gelegenheid van de internationale dag van het zicht op 8 oktober.

Maar liefst 92 procent van de Nederlanders verkiest doofheid boven blindheid. Vrouwen (93%) net iets vaker dan mannen (90%). Ook regionaal zijn er kleine verschillen. In het noorden kiest 94 procent voor doofheid, in het oosten 90 procent.

Deelnemers aan het opinieonderzoek van MacuView verkiezen doofheid boven blindheid omdat de wereld meer om zien dan om horen zou draaien. Veel mensen vrezen het moment dat ze hun partner en kinderen niet meer kunnen zien. Ook is er angst voor het leven in een wereld die 24 uur per dag zwart als de nacht is. Eén van de deelnemers denkt dat doofheid hem veel gezeur bespaart.

Autorijden onmogelijk
Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders hebben een oogaandoening. Door vergrijzing zal dat aantal de komende jaren fors toenemen. De meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid onder 55-plussers is macula degeneratie. Macula degeneratie is een sluipend proces waarbij het centrale zicht steeds meer beperkt wordt. In het begin zijn lijnen niet meer recht, maar krom. Later neemt het centrale gezichtsvermogen af en ontstaat er een wazige en donkere vlek. Lezen, tv-kijken en autorijden worden vrijwel onmogelijk. Gezichten worden nauwelijks nog herkend.
Macula degeneratie is niet te genezen, wel toont nieuw wetenschappelijk onderzoek aan dat de achteruitgang van het zicht tot staan gebracht kan worden. Een tekort aan luteïne is één van de oorzaken van het ontstaan van macula degeneratie. In het Limburgse Oirlo lopen scharrelkippen die voer krijgen dat natuurlijk verrijkt is met onder meer luteïne. Na zeven jaar wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met onder meer het Academisch Ziekenhuis van Maastricht en de universiteiten van Maastricht en Wageningen, is een ei ontwikkeld dat het proces van maculadegeneratie tot stilstand brengt en zelfs preventief werkt. Op basis van deze speciale eieren is het product MacuView ontwikkeld.

Geen leven zonder muziek
De mensen die blindheid verkiezen boven doofheid zijn vaker hoog opgeleid. Twaalf procent van de hoog opgeleiden verkiest blindheid, tegenover zes procent bij laag opgeleiden. Ook mensen die een gehoorapparaat dragen, kiezen met dertien procent vaker voor blindheid.
“Zonder muziek zou ik niet kunnen leven,” is de meest genoemde toelichting. Ook makkelijker kunnen communiceren wordt vaak genoemd. En bij een leven zonder geluid wordt gevreesd voor eenzaamheid.

Het bericht Nederlander liever doof dan blind verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.

Powered by WPeMatico