Macula-degeneratie: word ik nu blind?

Veel mensen stellen deze vraag als ze de diagnose MD krijgen. MD is een onderschatte en vaak onbegrepen oogaandoening. Het is de belangrijkste oorzaak van ernstige onbehandelbare slechtziendheid. Op zaterdag 23 april a.s. is de jaarlijkse Macula-dag in het NBC Congrescentrum te Nieuwegein (www.nbccongrescentrum.nl). Voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van MD en er is een hulpmiddelenbeurs.

‘Ik was weken van slag toen ik de diagnose kreeg.”
MD tast het scherpe zicht aan. Activiteiten als de krant lezen, computeren, televisiekijken en verkeersdeelname worden moeilijker. Ook wordt het lastig om mensen te herkennen op straat. Het lijkt arrogant als je iemand zo voorbij loopt en niet zwaait. Een nieuwe bril helpt niet, want de macula (onderdeel van het netvlies) slijt. En dat is niet te verhelpen met een bril.

Bent u geïnteresseerd in de aandoening MD, die veel voorkomt 60-plussers? Op de Macula-dag komen veel onderwerpen aan bod als: de laatste nieuwtjes over MD en hoe staat het met wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe therapieën. Welke technieken gebruikt de oogarts om MD vast te stellen? MD en licht: MD-ers dragen vaak een zonnebril in de winter, een zonneklep of een gele bril. Het lijkt overdreven maar het zijn allemaal hulpmiddelen om de ogen te beschermen tegen licht. Licht is enerzijds voor iemand met MD juist belangrijk, maar liever zo min mogelijk direct in de ogen. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid voor vragen aan de sprekers. Daarnaast is er tijd om de visuele hulpmiddelenbeurs te bezoeken. Daar zijn ook leveranciers van voedingssupplementen en de visuele revalidatie instellingen aanwezig.

Het bericht Macula-degeneratie: word ik nu blind? verscheen eerst op Informedics – medische informatie online.