Elektrisch fietsen kan de gezondheid van mensen aanzienlijk verbeteren

Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging een enorme invloed kan hebben op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit geldt met name voor cardiovasculaire oefeningen, zoals fietsen. Maar elektrisch fietsen heeft nog meer voordelen voor de gezondheid.

Langdurige cardiovasculaire training

Bij cardiovasculaire training wordt de hartslag verhoogd, waardoor er meer zuurstof- en voedselrijk bloed door het lichaam wordt gepompt. Dit versterkt het immuunsysteem, zodat diverse aandoeningen kunnen worden voorkomen.

Door te fietsen met hulpmotor, houden mensen het bewegen langer vol. Hierdoor neemt hun hoeveelheid lichaamsbeweging toe, waardoor hun cardiovasculaire systeem een enorme boost krijgt. Vooral voor senioren is dit een groot voordeel. Veel ouderen bewegen immers te weinig, waardoor ze meer risico lopen op het krijgen van verschillende aandoeningen.

Beter conditie

Omdat elektrisch fietsen minder impact heeft op de gewrichten, is het voor mensen gezonder en aantrekkelijker om de fiets te pakken. Met de hulp van de motor nemen ze ook eerder steile hellingen. Doordat ze zelf kunnen regelen wanneer ze de hulpmotor inzetten, kunnen ze het gebruik hiervan aanpassen aan hun conditie en hiermee hun uithoudingsvermogen steeds verder te verbeteren.

Sterkere botten, spieren en gewrichten

Een elektrische fiets is meestal zwaarder dan een fiets zonder hulpmotor. Het sturen, trappen en balanceren wordt hierdoor een versterkende oefening voor de spieren, botten en gewrichten. Ook de kernkracht van het lichaam neemt toe.

Senioren en mensen met gezondheidsproblemen blijven in beweging

Doordat rijden met een elektrische fiets weinig belastend is voor het lichaam, kunnen senioren langer blijven bewegen en is het ook voor mensen met gezondheidsproblemen mogelijk om aan lichaamsbeweging te doen.

Bij elektrisch fietsen kun je precies bepalen hoeveel hulp je nodig hebt om pijnlijke knieën of een pijnlijke rug te compenseren. Dit maakt het tot een goede optie voor mensen die aan het revalideren zijn of fysiotherapie krijgen. Ze kunnen immers zelf de intensiteit van hun training bepalen.

Op deze manier is het voor meer mensen mogelijk om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van fietsen. Door de aanwezigheid van de hulpmotor kunnen mensen bovendien uitrusten zonder te hoeven stoppen, wat overbelasting en blessures helpt voorkomen.