‘8 van de 10 grootste zorgverzekeraars onduidelijk over dementiezorg’

Alzheimer Nederland vindt de informatievoorziening van grote verzekeraars over vergoedingen voor dementiezorg onduidelijk. ‘’Zo ontbreekt bij maar liefst 6 van de 10 verzekeraars in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht op de site zelfs informatie over casemanagement dementie of is die weggestopt in aanvullende voorwaarden’’, zegt Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging Alzheimer Nederland. ‘’Dat terwijl casemanagement in de top drie staat van meest gewaardeerde zorg van de mantelzorgers.’’

,,Casemanagement heeft niet bij alle verzekeraars prioriteit, terwijl het een noodzakelijke randvoorwaarde is om thuis te blijven wonen. Het maakt ook onderdeel uit van het Pact Ouderenzorg, dat door 35 partijen is ondertekend, waaronder minister de Jonge en Alzheimer Nederland’’, aldus Meerveld. “Uit onze dementiemonitor mantelzorg blijkt dat bij slechts 3% van de mantelzorgers door de verzekeraar is bemiddeld bij casemanagement dementie, dus daar is een wereld te winnen”.

Alzheimer Nederland heeft inmiddels een brief gestuurd naar de tien grootste verzekeraars, waarin zij worden gevraagd om een gesprek om een en ander op te lossen. Behalve casemanagement dementie gaat het daarbij onder meer om de informatie van verzekeraars over  mantelzorgondersteuning en hulpmiddelen.

Tips en keuzewijzer
Eerder dit jaar ondertekenden verzekeraars het hoofdlijnen akkoord om ‘étalage informatie’ te bieden over wijkverpleging, direct zichtbaar en transparant, maar daar voldoen de meesten nog lang niet aan. Om mensen die naar dementiezorg zoeken op weg te helpen, heeft Alzheimer Nederland een keuzewijzer en tips opgesteld. De zorg rond dementie en de grootste zorgverzekeraars is op een rij gezet  op www.alzheimer-nederland.nl/zorgverzekering.

In een infographic wordt uitgelegd welke zorg onder welke verzekering valt. Daarbij gaat het onder meer om diagnostiek, casemanagement dementie, huisartsenzorg en mantelzorgondersteuning en respijtzorg. Maar ook om zaken als hulpmiddelen, therapie en tijdelijke opname.

Verder wordt besproken wat de basiszorg inhoudt, volgt uitleg over het wettelijk verplicht eigen risico en worden de aanvullende verzekeringen van de tien grootste ziektekostenverzekeraars vergeleken op een aantal thema’s, zoals mantelzorg, diagnostiek en hulpmiddelen. De vergelijking betreft de tien grootste Nederlandse zorgverzekeraars.

Tot slot komt ook de zorg aan de orde die niet onder de zorgverzekering valt, maar onder de Wmo of WLZ en worden ook de extra diensten en services van verzekeraars besproken.

Zorgverzekeraars onderzocht op vergoedingen dementiezorg
Alzheimer Nederland onderzocht en vergeleek de websites van: Zilveren Kruis, CZ, VGZ, Menzis, De Amersfoortse, DSW, Zorg en Zekerheid (OWM), ONVZ, Salland (als onderdeel van ENO) en De Friesland. Uit dit onderzoek kwamen CZ en VGZ het meest positief naar voren.